1. Ana Sayfa
  2. Bilim&Teknik
  3. 2019 Yılında Orman Yangınları Karbon Salınımını Arttırdı

2019 Yılında Orman Yangınları Karbon Salınımını Arttırdı

2019 yılı geçtiğimiz senelere göre dünyada orman yangınların daha fazla yaşandığı bir sene oldu. 2019 yılında orman yangınları sebebi ile salınan karbon 2018'e göre %26 arttı.

orman yangınları sonucu karbon salınımı

2019 yılındı dünyanın bir çok bölgesinde orman yangınları yaşandı. Özellikle Avustralya’da çıkan orman yangınları büyük ağaçlık alanların ve hayvan popülasyonunun kaybına sebep oldu. Yangınlar Ekvator, Avustralya ve Endonezya bölgesinde çoğunlaştı.

2018’e göre %26 Daha Fazla Orman Yangını Ortaya Çıktı

2019 yılının sonlarına doğru Avustralya’da bir çok orman yangını meydana geldi.  Avustralya’da çıkan orman yangınlarında 8 milyon hektarlık alan yok oldu. Çıkan yangınlarda Dünya Doğayı Koruma Vakfı(WWF)’nın açıkladığı rakama göre 1,25 milyar hayvan hayatını kaybetti. Avustralya’ya verdiği maddi zarar ise 700 milyon Dolar’dan daha fazla.

Avustralya’daki orman yangınları dahil olmak üzere dünyada gerçekleşen tüm orman yangınları 2019 yılında karbon salınımını %26 arttırdı. 2002 yılından bu yana karbon salınımının en çok olduğu yıl 2020 oldu. Orman yangınlarının yarattığı karbon salınımının azalmakta olduğunu belirten uzmanlar insan eli ile salınan karbonun yükselişte olduğunun altını çizdi. 2020’de orman yangınları sebebi ile salınan karbonun ortalama seviyelerde olduğunu fakat çıkan yangınların yangın beklenen alanlarda çıkmadığını sözlerine ekledi. Fazla karbon salınımının uzun vadede küresel ısınma üzerinde etkisi olduğu da bilinen bir gerçek.

 

 

Yorum Yap