1. Ana Sayfa
  2. Bilim&Teknik
  3. Radyasyondan Beslenen Mantar Türü Keşfedildi

Radyasyondan Beslenen Mantar Türü Keşfedildi

1986'da patlayan Çernobil Nükleer Santrali'nde yaşanan patlamanın ardında çevrede radyasyondan beslenen mantar türü bulundu.

radyasyondan beslenene mantar

Ukrayna’da 1986 yılında patlayan Çernobil Nükleer Santrali’nin çevresinde radyasyonu emerek ondan enerji üreten bir mantar türü keşfedildi. Keşfedilen mantar türü ile birlikte evrenin radyasyon bakımından yoğun bölgelerinde de yaşam olabileceğini gösterdi.

Radyasyonu Enerjiye Çeviriyor

1986’da Ukrayna’nın Pripyat şehrinde infilak eden ve ülkemizi bile etkileyen Çernobil Nükleer Santrali ve çevresi hala dünyanın en tehlikeli yerlerinden birisi olarak gösterilmekte.  Bilim insanları nükleer santralin patlmasından 5 yıl sonra bölgede yaşayabilen bir mantar türü keşfettiler. Fakat o sıralar mantar türünün radyasyondan beslenebildiğini değil radyasyona dayanabildiği düşünülüyordu. 10 yıl sonra mantar üzerinde deneye başlayan bilim insanları mantarda bol miktarda melanin pigmenti keşfetti. Melanin pigmenti ise insan derisinde de bulunan bir pigment olmsı ile dikkat çekiyor. Melanin pigmenti insan vücudunda  ışığı emmesi ve derideki ultraviyole radyasyonu dağıtması ile oldukça önemli görevleri olan bir pigment.

Mantarda ise bu süreç daha farklı devam ediyor. İncelenen bu mantar türü radyasyon ile kimyasal enerji üreterek büyümeye devam ediyor. Mantar üzerinde çalışma yapan bilim insanları bu türün radyasyon ile beslenen tek mantar türü olmadığını tahmin ettiklerini de belirtti. Bulunan bu canlı türünün önemi ise evrenin farklı bölgelerinde yüksek radyasyona rağmen yaşayabilen canlı türlerinin olma ihtimalinin olduğunu göstermesi.

Yorum Yap